Monimoto Alarm/Tracker test verslag (Review)

Wij bij KGL Racing hebben het Monimoto GPS systeem nu iets meer dan 1 jaar in gebruik. Hoog tijd voor een verslag!

monimoto review

Hoe werkt het?

De tracker zelf is een cilindrische staaf van ongeveer 13 cm lang op 3,5 cm diameter. Deze is dus gemakkelijk discreet op te bergen in een motorfiets. Neem nu bijvoorbeeld onder het zadel (maar kan bijvoorbeeld ook gemakkelijk ergens achter het kuipwerk worden ingebouwd). De monimoto werkt op batterijen en vereist dus geen voeding van de motorfiets zelf. Een bijkomend voordeel is dat deze dus heel mobiel ingezet kan worden, motor staat veilig achter slot en grendel? Verhuis de monimoto dan zonder moeite naar je wagen, camper, boot, noem maar op… Wanneer u het toestel uit de doos haalt is het eerste wat u moet doen de app installeren, deze kan je zowel installeren op IOS als Android toestellen. De app loodst u moeiteloos door alle stappen om de tracker gebruiksklaar te maken, binnen een paar minuten is deze klaar voor gebruik. De simkaart zit er reeds in, dus ook hier geen gedoe met kaartjes te voorzien. Wanneer u een eigen kaart wenst te gebruiken kan dit ook, maar voor de prijs hoeft u dit zeker niet te doen (hier komen we later op terug).

Bij het uitpakken zal u zien dat dit een 2-delig systeem is. Het 1ste deel bestaat uit de cilindrische staaf (de GPS tracker zelf) en het 2de deel is een sleutelhanger. Dit is meteen wat de Monimoto onderscheidt van alle andere systemen, door deze sleutelhanger wordt het systeem zo gebruiksvriendelijk dat u er zelfs niet meer hoeft aan te denken om het te gebruiken.

De GPS tracker herkent de sleutelhanger meteen als deze in de buurt komt en zo weet deze “ah, baasje is er” en het systeem gaat in standby. Wanneer U met de sleutelhanger vertrekt activeert het systeem zich opnieuw en krijgt u bij de minste beweging een telefoon oproep en een paar minuten later de GPS coördinaten via de app doorgestuurd en dit voor zolang de motor in beweging is.

Getest

Intussen is deze door ons al in alle omstandigheden gebruikt en kunnen we zonder twijfel stellen dat dit het beste tracking systeem is dat we al hebben getest. We gebruiken het systeem op 3 voertuigen en werkt keer op keer weer zoals verwacht wordt.

Om even te schetsen met een voorbeeldje: Vorig jaar bijvoorbeeld maakten we de oversteek met een veerboot van Italië naar Griekenland. De motorfiets staat in het ruim van de boot op level -2, dus onder zee niveau. Ikzelf sta op het dek van het landschap te genieten en wanneer de boot nog maar van de kade loskomt krijg ik al meteen een telefoontje van mijn motor, de beweging is dus geregistreerd, maar wat nog sterker is, dat ik meteen op de hoogte wordt gesteld (Wetende waar de motor op dat moment staat, omgeven door een hoop staal en onder zeeniveau! Verbluffend!). 5 Minuten later  krijg ik meteen de eerste melding met de nieuwe coördinaten. Op dit moment weet je natuurlijk dat dit dus voor de komende 8 uur het geval gaat zijn en dus niet gewenst is. Geen probleem: in de app kan je dan het systeem voor het gewenste aantal uren in stand-by plaatsen. De motorfiets kan hier toch niet weg, dus kan je gerust het systeem even in stand-by plaatsen.

Valse meldingen?

Niets is zo vervelend als valse meldingen krijgen. Na een gebruik van meer dan 1 jaar hebben we in totaal 3 valse meldingen gekregen, die eigenlijk allemaal ook te verklaren zijn.

1ste geval was op een motortreffen: Ik krijg plots een telefoontje van de motorfiets, ik sta op dat moment maar op een paar honderd meter en ga er dus meteen naartoe. Wat blijkt? Iemand was flyers onder de zadels van alle motorfietsen aan het proppen. Gezien de tracker in mijn geval onder het zadel zit zal het systeem daar ook gevoelig op reageren.

2de geval: Motor staat geparkeerd in een gigantische “toren” parking op de 5de verdieping. Ik krijg telefoon van de motor en ga dus ook meteen kijken wat er aan de hand is, eens aangekomen zie ik de motor staan, niets in de buurt en stel ik mij de vraag waarom deze nu afgaat? Op dit moment komt er een auto van level 4 naar level 5 gereden en voel ik het hele plateau daveren wat dus meteen de reden van het alarm kon verklaren.

3de geval: Ik laat de motor achter in de stad op een voorziende motorfiets parking. We zitten wat verder een terrasje te doen waar ik dus plots telefoon krijg van mijn tracker. Ik ga er natuurlijk weer meteen heen en hoor al van op afstand wat de reden is. Een grote graafmachine is bezig in de straat om het beton op te breken met een zware breekhamer…

Kortom kan er dus van al deze valse alarmen geen enkel als onverklaarbaar geklasseerd worden. Ter info de gevoeligheid kan in de app aangepast worden, mijn toestel staat op de standaard instelling, maar kan meer of minder gevoelig gezet worden.

De applicatie

De app is volledig en duidelijk, hier is verder eigenlijk niets op aan te merken. Op de home pagina staan de tracker(s) duidelijk weergegeven. U kan dus meerdere GPS trackers opvolgen in de app.

Men kan op elk moment de status zien van de batterijen (zowel van het toestel als van de sleutelhanger). Ook kan je een settings pagina terugvinden waar de gevoeligheid kan ingesteld worden. Verder kan op dit scherm ook ingesteld worden waarvan je graag meldingen wilt ontvangen.

In de app kan je ook een info pagina vinden met veel gestelde vragen, de volledige handleiding, troubleshooting, etc…

Tot slot kan je een tabblad vinden met “events”, wat eigenlijk neerkomt op de geschiedenis van de gegeven meldingen.

Wat kost het?

De richtprijs van de Monimoto is 159 euro maar zoals altijd krijgt u bij KGLracing mooie kortingen en is deze te koop voor 143 euro. Bestellen kan u via deze link.

Het gebruik van de simkaart is de eerste 2 maand gratis, nadien betaald u een vast bedrag van 30 euro per jaar. Het maakt dus niet uit of u het systeem veel of weinig gebruikt. Je moet dus ook niet vrezen telkens als het systeem zou afgaan dat je extra kosten zou krijgen. Zoals hoger al gemeld kan u ook een eigen sim kaart gebruiken, u zal dan echter wel even in de instellingen moeten duiken om deze simkaart correct te configureren.

Conclusie

Wij hebben intussen 3 units in gebruik (2 motorfietsen en een mobilehome). Moesten we niet tevreden zijn van het systeem zouden we deze natuurlijk niet gebruiken op al deze voertuigen. Indien u twijfels heeft over welk tracker systeem dat u best kan gebruiken zou ik het niet verder zoeken. Monimoto is op elk vlak superieur aan de concurrenten.

Artikel motorrijder magazine

Wij hebben ook een test exemplaar bezorgd aan de mensen van motorrijder magazine. Hun verslagje kan je hier lezen.

Artikel motorrijder magazine over monimoto
Artikel motorrijder magazine over monimoto

Wenst u er eentje te bestellen? Dat kan via onze webshop op deze link.

Please follow and like us:

4 antwoorden op “Monimoto Alarm/Tracker test verslag (Review)”

  1. Ik lees dat de tracker GPS-GSM en bluetooth technologie gebruikt, betekent dat dat de bluetooth functie van mijn GSM steeds moet opstaan ?

    1. Hallo,

      neen, bluetooth verbinding met de GSM wordt enkel gebruikt om de instellingen van de monimoto aan te passen, eens ingesteld is de verbinding niet meer nodig.

  2. Hartelijk dank, toch nog een vraagje: Waarom zou ik 3 € per maand betalen als een sim kaart maar 10 € / jaar kost. Is daar een goede reden voor aub ?

Reacties zijn gesloten.