Met de motor op reis (deel 3): wat nemen we mee?

Reizen met de motor, wat nemen we mee?

Zoals in deel 2 al aangehaald, maakt het een heel verschil of u gaat kamperen of de overnachtingen in hotels voorziet. En al zeker wanneer u als duo op één motor zit, zal het afwegen worden van wat wel of niet mee moet als u gaat reizen met de motor.

Hier een foto getiteld “Wat nemen we mee?” van de reis naar Corsica 2015, genomen door mijn reisgezel Wim van zijn V-max. Let ook op de “topkoffer”.

Wat sowieso belangrijk is, laad de bagage op de motor op een correcte wijze zodat u niet moet gaan vechten om deze recht te houden.

Concreet: zware spullen laag (onderaan in de zijtassen of zijkoffers) en gewichtsverdeling links en rechts zoveel mogelijk gelijk verdelen.

Kijk ook de vering na dat deze correct is afgesteld op het extra gewicht van de bagage. Deze zal ongetwijfeld iets meer voorspanning moeten krijgen dan voor het gewone dagelijks gebruik.

Bagage systeem

Als u nog geen bagagesysteem op de motor heeft, zijn er verschillende opties hiervoor.

U kan kiezen voor koffers, zadeltassen of eventueel een tanktas in combinatie met een softbag op het zadel.

Ook voor de sportieve motoren zijn er wel wat mogelijkheden zoals een sportrack of een Racepack

Welk systeem u ook gaat gebruiken, doe voor uw vertrek zeker wat kilometers beladen met de bagage zoals u zou gaan vertrekken. Dit om onaangename verrassingen te vermijden.

Een perfect voorbeeldje hiervan meegemaakt door een reisgezel. Op het laatste moment werd de topkoffer nog gemonteerd en reeds na 30 km is deze gewoon ontploft op de snelweg. De oorzaak was dat de uitlaten de koffer zodanig opgewarmd hadden dat de bus kettingspray in de koffer is ontploft. Hieruit volgde dat de hele inhoud ervan over de snelweg werd gejaagd.

Plofkoffer

Moet ik gereedschap meenemen?

De motor dient voor vertrek nagezien worden (of u doet dit zelf of u laat de garagist dit doen). Zowel banden, remblokken, filters, olie, koelvloeistof,.. dienen vervangen of nagezien te worden zodat deze de geplande trip aankunnen. Dit vermindert het risico op pannes, maar sluit dit dus zeker niet uit. Een paar tools om de eerste hulp bij panne mee door te komen zijn altijd handig. De meest voorkomende pech zal een lekke band zijn, zelfs met nieuwe banden kan u nog steeds lek rijden.

  • Met dit setje van dynaplug kan u een lekke band makkelijk onderweg herstellen. Heel compact om mee te nemen en mag zeker niet ontbreken in de bagage. Ook een 12v mini compressor is dan handig om bij te hebben.
  • Kettingspray en het nodige gereedschap om de ketting op te spannen.
  • Een liter of 2 brandstof als reserve is ook altijd handig om mee te hebben. Hier heeft Hepco&Becker een handige oplossing voor met dit setje
  • Tie-wraps, duct tape, ijzerdraad en een paar spanbanden zijn ook onmisbaar om een paar noodherstellingen mee te doen.
  • Dan nog een setje met wat basis gereedschap zoals: schroevendraaier, tang, een paar van de meestvoorkomende steeksleutels (10, 13, 17…) en u bent klaar om EHBP (eerste hulp bij panne) toe te passen.

Uiteraard kan u nog steeds een panne krijgen die u niet terplaatse kan herstellen, zorg daarom dat u een degelijke pechbijstand verzekering afsluit.

Checklist

Maak een (online) checklist als je in groep reist, zo kan iedereen meteen zien wie wat gaat meenemen.

Een paar dingen die zeker niet mogen ontbreken.

  • Paspoort, rijbewijs, verzekering en papieren van de motorfiets.
  • GSM en lader, eventueel een powerbank
  • Laadkabel van de headset
  • Fototoestel en actioncam
  • Helm vizier reiniger
  • Toiletpapier (kan ook gebruikt worden voor bovenstaande)
  • Zakmes
  • Zaklamp
  • Zonnebril, leesbril, reserve bril.
  • Regenpak

Dit lijstje zijn zowat de algemeenheden, uiteraard komt hier nog kledij, persoonlijke spullen en eventueel het kampeergerei bovenop.

Zorg ook voor een degelijke outfit wat uw motorkledij betreft. Ik hoef hier niet uit te leggen dat u ook in het zuiden waar het warm is in gepaste kledij dient te rijden. Dus kijk na of uw jas en broek verluchtingen hebben die u kan open zetten.

Wordt vervolgd…

Please follow and like us: