Met de motor op reis (deel 2): de route voorbereiden

Met de motor op vakantie, de route voorbereiden.

In deel 1 zijn we gestopt met in grote lijnen de route uit te zetten. Nu gaan we hier wat verder op in. Met de motor op vakantie gaan vraagt andere voorbereiding dan wanneer u met de wagen op reis zou gaan.

De route tot in detail uitwerken is het meest tijdrovende deel van de voorbereiding. Echter door dit uitgebreid te doen heb je het ook veel makkelijker tijdens de reis zelf, al wat je vooraf kan opzoeken hoef je niet onderweg te doen. Dus neem zeker de tijd om uw route goed voor te bereiden!

De route voorbereiden doe ik met basecamp (voorheen mapsource) van Garmin. Heb destijds als eerste toestel een Garmin GPS gekocht, altijd best tevreden over geweest en vind de software prima om routes voor te bereiden.

Ik ga niet verder in detail gaan hoe basecamp gebruikt wordt, hier zijn tutorials genoeg over te vinden op het web. Wel kan ik een paar tips meegeven die het overzichtelijker maken in gebruik.

Een aantal handige hulpmiddelen om de route voor te bereiden zijn ondermeer Google maps en Motorcycle Diaries. Op deze site vindt u honderden routes gemaakt voor en door motorrijders. Probeer er zeker een paar van in uw route op te nemen. Een aanrader!

De routes

  • Deel de dagritten niet op in rit1, rit2, rit3, maar noem ze als volgt: 01-maandag 7 mei, 02-dinsdag 8 mei, enz..  De nummering is om deze op volgorde in de gps te tonen, en de dag en datum merkt u na een paar dagen vanzelf ter plaatse. Dan weet u meteen,  vandaag de rit van donderdag inladen. (in plaats van: “Was het nu rit 4 of 5?” )
  • Geef elke rit in basecamp een andere kleur, dat maakt het veel overzichtelijker in de voorbereiding.
  • Als de route door meerdere personen gaat gebruikt worden, zie dan dat iedereen hetzelfde activitieten profiel gebruikt (bv motorfiets; snelste route) Bij verschillende profielen kan de route al eens gaan afwijken.
  • Als er bij de vrienden ook oudere Garmin toestellen zitten, deze toestellen zetten de zachte punten om in harde punten (waypoints). Dus best bij het aanmaken enkel harde punten gebruiken (de gekende vlagjes), weerom zodat er geen verschillen zitten in de verschillende toestellen.
  • Probeer vooraf ook al zoveel mogenlijk de stop- en slaapplaatsen, alsook bezienswaardigheden in de route op te nemen. Wederom spaart dit opzoekwerk onderweg.

Hier de besproken punten verduidelijkt in een afbeelding (basecamp)

Keuzes maken

Ik kies ervoor om zoveel mogelijke tijd van onze 11 daagse reis in het zuiden door te brengen en offer daarom de heenreis en een deel van de terugweg op door dit via de snelweg te doen. Dit is uiteraard een keuze die ieder voor zich moet maken. Dit geeft ons een week die we kunnen verdelen over een afstand van ongeveer 1700 km, wat neerkomt op ritten van +/- 250 km per dag.

Wij zelf zullen het meeste van de trip gaan kamperen. Dit zorgt natuurlijk voor meer bagage dan wanneer je voor de overnachtingen een hotel kiest. Maak hiervoor duidelijke afspraken met mekaar, wie wat meeneemt.

In deel 3: wat nemen we mee?

Het vervolg in deel 3: wat nemen we mee?

Please follow and like us:

Geef een reactie